Музична школа – це духовна освіта дитини, це творення дитячої душі через сприйняття прекрасного.

Перші кроки на шляху музичної освіти дитина робить у музичній школі, де поряд з високою професійністю панує атмосфера закоханості в музику та взаємоповага учнів і педагогів.

Рівненська дитяча музична школа № 2 – єдина в області, у якій відбувається навчання грі на найрізноманітніших музичних інструментах.

Нині в школі навчається 960 учнів (окрім того, близько 90 на підготовчому відділі)  та працює 122 викладачі в основному штаті та 9 сумісників (переважно викладачі РДГУ),  28 художніх колективів (22 учнівських і 6 викладацьких); 8 дитячих колективів мають звання «зразковий», а 3 викладацькі колективи отримали  звання «народний аматорський».

Щорічно наші учні поступають в середні та вищі мистецькі заклади України, що свідчить про добру і якісну підготовку педагогами школи.

Неодноразово учні та викладачі Закладу ставали лауреатами та дипломантами престижних Міжнародних, Всеукраїнських, регіональних, обласних конкурсів та фестивалів.

КЗ «Рівненська дитяча музична школа №2» є осередком культурно-мистецького життя міста. Вона щиро відкриває свою сцену багатьом концертам, ініціює проведення обласних та всеукраїнських музичних конкурсів та фестивалів, активно впроваджує обмін музично-виконавським досвідом з іншими країнами.

На базі школи проводяться Міжнародні, Всеукраїнські фестивалі та конкурси: Всеукраїнський конкурс дитячо-юнацької музики «Бурштинові, нотки», Всеукраїнський конкурс молодих виконавців (ансамблів) на мідних та дерев’яних духових інструментах ім. В’ячеслава Старченка, щорічний обласний огляд-конкурс серед учнів та вчителів шкіл естетичного виховання. Адміністрація школи та педагогічний колектив тісно співпрацюють із Рівненським факультетом Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, викладачами школи було проведено майстер-класи та відкриті уроки для слухачів категорії викладачі початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів по класу струнно-смичкових інструментів, по класу фортепіано, по класу духових інструментів, також для викладачів ПСМНЗ вокально-хорових дисциплін Рівненської, Львівської, Хмельницької,  Тернопільської областей; для викладачів відділу музично-теоретичних дисциплін Львівської, Рівненської, Хмельницької, Тернопільської, Чернівецької, Миколаївської областей.

Музична школа є базою навчально-педагогічної та виробничої практики студентів кафедри музичного мистецтва по спеціалізації «Оркестрові духові та ударні інструменти», спеціалізації «Хорове диригування», спеціалізації «Естрадний спів». Тільки за останні п’ять років на базі нашої школи пройшли навчально-педагогічну та виробничу практику більше 400 студентів Інституту мистецтв РДГУ.

Від осені і аж до літа, щодня з усіх куточків Рівного і околиць сотні юних рівнян поважно прямують до красивої сучасної будови, що по вулиці Миколи Островського 13а. Малюків приводять батьки чи бабусі з дідусями, а діти одразу гуртуються, емоційно обмінюються враженнями про останній виступ на концерті, конкурсі чи фестивалі. З вікон лунають уривки мелодій, спів, щирий дитячий сміх. Завітавши до музичної школи можна ознайомитися з розміщеними на стінах грамотами, дипломами лауреатів престижних Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. За кожною такою нагородою – роки творчої праці, талант учня, примножений майстерністю викладача. Тут діти поринають у особливий світ мистецтва і гармонії, без яких їхнє дитинство втратило б найяскравіші барви. Кожна маленька перемога над собою, музичним твором, сценічним хвилюванням, формує особистість дитини, загартовує її характер, щоб згодом у дорослому житті, навіть якщо випускник музичної школи і не обере музику головною справою свого життя – ці вміння підтримають  натхненням обрану професію, де вони легко досягатимуть мети. Спілкуючись із учнями школи, слухаючи гру оркестрів, спів хорів, майстерність солістів, – помічаєш особливий блиск у дитячих очах, що уважно ловлять кожен рух диригента, погляд свого викладача. Отримуючи високий бал, діти почуваються на «сьомому небі» від щастя, і коли згодом ведуть до школи  вже своїх  діточок, охоче згадують незабутні зоряні миті, які не замінить жодна комп’ютерна гра. В музичній школі учні засвоюють не тільки теорію і практику музичного мистецтва, вони розширюють світогляд, «зазираючи» у різні епохи, стилі та жанри.

Так виховується не лише майбутня творча еліта міста, але й формується «золотий запас» всієї країни, ті, хто за кілька років прийде на зміну українським світочам культури, продовжить справу батьків, не дасть згаснути духовності свого народу.

Щодня, щогодини до музичної школи №2 збігаються крапельками, струмочками дитячі таланти, щоб підростати і  вдосконалюватися. І  якби кожній малечі дали  кольорового ліхтарика – з висоти наше місто нагадало би величезну квітку, пелюстки якої  проростають з музичної школи №2.

 


Димченко С.С.

 ст. викл. кафедри духових та ударних інструментів РДГУ.

Димченко К.С.

викладач відділу духових та ударних інструментів ДМШ №2.

 

Рівненська дитяча музична школа №2:

40 років творчої боротьби.

 Музика! Наскільки прекрасний і безмежний цей пласт людської культури!

Цілий океан живих пристрастей, піднесених мрій та шляхетних прагнень людства втілений у шедеврах світової музичної культури. Чого варта музика без тих, хто дає їй життя, хто робить її відомою та привабливою.

 Саме музична школа покликана виховувати маленьких музикантів, прищепити їм гарний смак, допомогти зробити перший крок на великому шляху пізнання музики. Почесна місія провідника у світ музики покладається на викладача, який може здійснити це чудо.

Не зважаючи на обставини, усвідомлюючи реалії, Рівненська ДМШ №2, завдяки засновнику та директору М.Ф.Тищенку, впевнено йшла до свого народження. Микола Федорович відноситься до того покоління, яке будувало та створювало нашу країну. Він народився 16 листопада 1935 року в с.Михайлівка Коростенського району Житомирської області. З 1951 по 1955 роки навчався в Житомирському музичному училищі по класу домри та баяну. По закінченню був призваний до лав радянської армії, де служив в Рівненському військовому духовому оркестрі, оволодівши  F-ною валторною.

З 1959 по 1964 роки навчався в Мінський державній консерваторії по класу домри. В 1971 році був направлений до Рівного на посаду директора музичної школи обласного відділення музично-хорового товариства УРСР, на базі якого й була створена Рівненська ДМШ №2 – 4 січня 1974 року.

 З початку під нову музичну школу було пристосовано приміщення по вул. С.Разіна, 87. 1976 року дитяча музична школа № 2 розмістилась в старовинному будинку по вул. 16 Липня, 22. В стінах школи щоденно відбувались уроки творчого пізнання для майже 40 викладачів та 400 учнів.

З 1986 року Микола Федорович Тищенко за підтримки голови міської Ради Віктора Чайки розпочав неймовірно масштабний проект, який на той час, поставив багато рекордів. Зокрема, на проект школи, створений рівненським

архітектором Чабаком Мирославом Степановичем, було виділено з Києва, (завдяки таланту М.Ф. Тищенка та В.А.Чайки) 1 мільйон  200 тисяч карбованців. Був відвойований та спроектований за японською акустичною технологією прекрасний концертний зал на 450 місць. Школа була збудована за рекордні, для Радянського Союзу,  2 роки! Крім цього, на виділені додатково 50 тисяч карбованців було закуплено оркестрові комплекти інструментів та 4 роялі.  За словами Миколи Федоровича , це єдина в Україні музична школа такого масштабу.

У результаті в 1988 році школа отримала від адміністрації міста сучасне приміщення по вул. М. Островського, 13а, збудоване за спеціальним проектом, в якому передбачені класи для індивідуальних занять з фаху, аудиторії для занять з музично-теоретичних дисциплін, малі репетиційні зали, нотна бібліотека, фонотека та концертна зала.

Микола  Федорович Тищенко очолював педагогічний колектив впродовж тридцяти років. За період його роботи  було створено симфонічний оркестр, ансамблі народних інструментів, ансамблі струнно-смичкових інструментів молодших та старших класів, оркестр народних інструментів «Оберіг», фольклорний ансамбль «Уляночка», ансамбль викладачів «Елегія», капелу бандуристів, хор викладачів «Барви», камерний хор «Аве Марія». Відкрито клас ударних інструментів.  Підписано угоду про співпрацю та обмін досвідом між  Рівненською дитячою музичною школою №2 та Житомирською дитячою музичною школи №2, засновано Міжнародний фестиваль дитячого хорового співу «Рівненські дзвіночки». Крім цього Миколою Федоровичем, як  композитором, написано: 5 концертів для домри з оркестром, концерт для труби з фортепіано, концерт для флейти з фортепіано, велику кількість творів для баяна, гітари та хору. На рахунку Тищенка 3 творчих вечора у якості композитора та виконавця своїх творів.

  Микола Федорович багато разів нагороджений почесними грамотами, медалями, дипломами, подяками обласних, районних, міських рівнів. Упродовж 15-ти років був Головою президії Ради директорів музичних шкіл Рівненської області.

  Значний внесок  в розвиток музичної школи  вніс наступний директор закладу – член національної спілки театральних діячів України, член національної музичної спілки України, переможець рейтингу в номінації кращий композитор та аранжувальник відкритого рейтингу популярності «Гордість міста», композитор Валерій Марченко.

  Варто згадати створений ним щорічний обласний конкурс «Нові імена», фестиваль камерної музики «Партнерське музикування». Були підписані офіційні угоди про встановлення культурологічних зв’язків між коледжем Сен-Мулен міста  Сен-Назер (Франція), школою І–ІІ ступеня м. Пйотркув-Трибунальський (Польща) та Рівненською музичною школою №2. Налагоджено дружні зв’язки з хором «Du Guries» міста La Bridoіrе (Франція) і музичною школою №2. З 2010 року започатковано проведення Всеукраїнського конкурсу «Бурштинові нотки», на який приїздять конкурсанти з усієї України.

 Сьогодні Рівненську дитячу музичну школу №2 очолює досвідчений педагог, викладач вищої категорії, старший викладач, Голова президії Ради директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів  Рівненської області Сергій Климчик. Йому допомагають два заступники  директора з навчальної роботи  Віктор Гаврилюк і Тетяна Янушевська.

  Климчик Сергій Васильович  народився  13 жовтня 1971року в смт. Мізоч Здолбунівського   району  Рівненської області. В 1987 році закінчив з відзнакою Мізоцьку дитячу музичну школу по класу труби. В цьому ж році склав іспити   до Дубенського культосвітнього училища на відділ духових інструментів до чудового педагога по  класу труби , ветерана Великої Вітчизняної  Війни Козлова Бориса Леонідовича. Брав участь у конкурсах  як соліст – виконавець, а також і в складі духового оркестру. Закінчивши з відзнакою училище, в 1990 році був призваний у лави радянської армії в  війська ПДВ.  1992-1997рр. навчається у Рівненському державному  інституті культури за спеціальністю «Народна художня творчість», кваліфікація: керівник духового оркестру, диригент, артист оркестру, викладач фахових дисциплін, клас труби – кандидат педагогічних наук, доцент Цюлюпа Степан Данилович та на 5-у курсі – старший викладач Садовий Олексій Григорович. В 1994 році прийнятий на  посаду викладача по класу труби на відділ духових та ударних інструментів в Рівненську дитячу музичну школу №2. У 2013 році  під керівництвом Сергія Васильовича Климчика Комунальний  заклад «Рівненська дитяча музична школа №2»  став переможцем у номінації КРАЩИЙ КОЛЕКТИВ КУЛЬТУРИ ТА МИСТЕЦТВА відкритого  рейтингу популярності «ГОРДІСТЬ МІСТА».           

Музична школа – це духовна освіта дитини,  це творення дитячої душі через сприйняття прекрасного. Перші кроки на шляху музичної освіти дитина робить у музичній школі, де поряд з високою професійністю панує атмосфера закоханості в музику та взаємоповага учнів і педагогів. Сьогодні Рівненській дитячій музичній школі №2 – 40 років. Кожен ювілей – це своєрідний підсумок звершень у царині духовності та вдосконалення.

Рівненська дитяча музична школа №2  –  єдина музична школа в області, яка володіє найбільшою кількістю різноманітних музичних інструментів та відділів, на яких навчаються учні:  фортепіано, скрипка, віолончель, контрабас, бандура, домра, балалайка, балалайка-бас, гітара, цимбали, баян, акордеон, флейта, кларнет, труба, тенор, баритон, туба, тромбон, саксофон-альт, саксофон-тенор, ударні інструменти, ксилофон, сопілка, електрогітара, бас-гітара, арфа, хоровий спів, сольний спів, народний спів, академічний спів, естрадний спів, весь комплекс музично-теоретичних дисциплін, народний танець, бально-спортивний танець, сучасний танець та класичний танець. 

Випускники щорічно вступають в середні та вищі навчальні заклади України, що свідчить про якісну підготовку педагогами школи. Неодноразово учні та викладачі школи ставали лауреатами та дипломантами престижних Міжнародних, Всеукраїнських, регіональних, обласних конкурсів та фестивалів.

На базі школи проводяться Міжнародні, Всеукраїнські фестивалі та конкурси: Всеукраїнський конкурс дитячо-юнацької музики «Бурштинові нотки», Міжнародний конкурс молодих виконавців (ансамблів) на духових та ударних інструментах ім. В’ячеслава Старченка (середня група), щорічний обласний огляд-конкурс серед учнів та вчителів шкіл естетичного виховання. Адміністрація школи та педагогічний колектив тісно співпрацюють з Рівненським факультетом Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, викладачами школи було проведено майстер-класи та відкриті уроки для слухачів категорії викладачі початкових спеціалізованих  мистецьких навчальних закладів по класу струнно-смичкових інструментів, по класу фортепіано, по класу духових інструментів, також для викладачів ПСМНЗ  вокально-хорових дисциплін Рівненської, Львівської,  Хмельницької, Тернопільської областей; для викладачів відділу музично-теоретичних дисциплін Львівської, Рівненської, Хмельницької, Тернопільської, Чернівецької, Миколаївської областей.

Музична школа є базою навчально-педагогічної  та виробничої практики студентів Рівненського Інституту мистецтв, зокрема кафедр духових та ударних інструментів, хорового диригування, естрадного співу. Тільки за останні п’ять років  на базі школи пройшли навчально-педагогічну та виробничу практику більше 400 студентів факультету музичного мистецтва РДГУ.

З метою виконання  завдань та забезпечення найбільш сприятливих умов  для розвитку прагнень і здібностей учнів  в школі функціонують такі музичні відділи:

- фортепіанний відділ;

- відділ струнно-смичкових інструментів;

- відділ народних інструментів;

- відділ духових та ударних інструментів;

- відділ хорового співу;

- відділ сольного співу;

- відділ музично-теоретичних дисциплін;

- клас сучасної хореографії.

Нині в школі навчається 947 учнів (окрім того 100 на підготовчому відділі)  та працює 116 викладачів,  26 художніх колективів (20 учнівських і 6 викладацьких). 7 дитячих колективів мають звання «зразковий», а 3 викладацькі колективи отримали  звання «народний аматорський».

Відділ духових та ударних інструментів

Відділ існує від початку заснування музичної школи №2. Засновниками відділу духових та ударних інструментів були Юхим Григорович Шапіро та Василь Андрійович Темнюк. Надалі викладацький склад збільшувався, зростав набіручнів, розширювався вибір інструментів. На відділі  діють класи труби, тенора, баритона, кларнета, флейти, саксофона, туби, тромбона, ударних інструментів, сопілки. Сьогодні число учнів складає 139 чоловік. Випускники відділу працюють в оперних театрах, військових оркестрах, музичних школах, середніх та вищих навчальних закладах.

Протягом існування школи роботу відділу очолювали  Ю.Г.Шапіро,  В.І.Хрін, нині керує відділом  спеціаліст вищої категорії старший викладач М.В. Сернюк. Під його керівництвом працюють 15 педагогів: Сергій Климчик, Андрій Боровець, Василь Радчук, Тарас Пастушок, Віталій Ковальчук, Валерій Кошин, Юрій Островський, Едуард Сернюк, Василь Темнюк, Катерина Димченко, Марина Кузьмічова, Олег Потайчук, Микола Протас, Петро Мартинюк, Віталій Чорноморець. Усі викладачі мають вищу фахову освіту.

 На відділі існує декілька потужних учнівських та викладацьких творчих колективів. Серед них дитячий духовий оркестр, засновником якого був Ю.Г.Шапіро, згодом керував В.І.Хрін, а у 1986 році керівником оркестру став віртуозний аранжувальник Мичко О.В. У 1996 році цей колектив здобув звання «зразкового». Зараз керує оркестром спеціаліст вищої категорії Юрій Островський. Постійно функціонує ансамбль ударних інструментів, керівник – спеціаліст вищої категорії Віталій Ковальчук, духовий оркестр учнів молодших класів, керівник – спеціаліст вищої категорії Василь Радчук, духовий оркестр викладачів, керівник - спеціаліст вищої категорії Олег Потайчук, а у 2010 році розпочав свою роботу джазовий оркестр, керівник –  випускник школи Андрій Боровець.

Відділ пишається випускниками школи, які продовжують навчання у вищих навчальних закладах України різного рівня акредитації, грають у професійних колективах міста, області, країни та за її межами.

Відділ народних інструментів

Засновники відділу: Алевтина Брега, Ольга Рогульська, Микола Тищенко, Микола Бордюг, Людмила Ніколенко, Микола Воротніков, Віра Солтус, Олена Бондар, Тетяна Підгурська, Валентина Лавренчук.                                           

Бордюг Микола Володимирович був першим заступником директора з навчальної роботи, він створив оркестр народних інструментів та був першим його керівником. Одним з найкращих диригентів оркестру був Ейсмонт Валентин Анатолійович.

Першим завідувачем відділу був Юрій Дітчук, який багато зробив для його становлення. З 1982 року його справу продовжила Людмила Ніколенко, естафету підхопила  її учениця, випускниця музичної школи №2 Людмила Пустовіт.

Нині завідувач відділом - викладач вищої категорії Павло Костенко. Під його керівництвом працюють: Олена Савчук, Сергій Мостовий, Тетяна Холодова, Лариса Патрій, Ольга Одемчук, Іван Гачкайло, Людмила Ніколенко, Ольга Рогульська, Наталія Гаврилюк, Тамара Рокітенець, Наталія Грабовська, Катерина Хіміч, Віктор Гаврилюк, Людмила Пустовіт, Сергій Жовнір, Валентина Лавренчук, Світлана Пікуза, Микола Тищенко, Марія Дітчук, Наталія Козлова, Дмитро Мішуков.

На відділі функціонують такі учнівські та викладацькі художні колективи, як зразковий дитячий оркестр народних інструментів, керівник – Павло Костенко, народний аматорський оркестр народних інструментів «Оберіг», керівник – Сергій Мостовий, ансамбль баяністів, керівник – випускниця школи, спеціаліст вищої категорії Людмила Пустовіт, ансамбль домристів, керівник – спеціаліст  вищої категорії  Наталія Гаврилюк, ансамбль гітаристів, керівник – випускник школи Дмитро Мішуков, зразкова капела бандуристів, керівник – спеціаліст  вищої категорії  Оксана Чирук.

Відділ поділений на 4 секції: 1.Секція баяна-акордеона, завідуюча секцією - Ольга Одемчук; 2.Секція домри-цимбалів, завідуюча секцією - спеціаліст вищої категорії, старший викладач Марія Дітчук; 3.Секція гітари, завідувач секцією -

Дмитро Мішуков; 4.Секція бандури, завідуюча секцією - спеціаліст  вищої категорії  Наталія Козлова.

Невід’ємною  частиною національної системи виховання є передача всіх культурно-історичних традицій батьків і прадідів. Професіоналізм, терпіння і велика праця викладачів відділу дозволяє досягати  високих результатів новому поколінню юних музикантів.

                     Відділ струнно-смичкових інструментів

 Відділ працює з часу відкриття школи. Першими педагогами по класу скрипки були Ельвіра Черняк та Олена Кальмук.

  Завідуюча відділом струнно-смичкових інструментів  спеціаліст вищої категорії, викладач-методист  Олена Кальмук . Під її керівництвом працюють: Олександр Рисінський, Аліна Кун, Ольга Остапова, Ірина Горбачук, Вікторія Шевчук, Оксана Редько, Валентина Бондар, Тетяна Єремейчук, Ганна Хоменко.

  1976 року відкрито клас віолончелі (викладач Людмила Редько). У 2008 році відкрито клас контрабаса (викладач Олександр Рисінський).

         На базі відділу працюють  колективи: симфонічний оркестр, керівник – відмінник освіти України Юрій Скрипник, ансамбль скрипалів молодших класів, керівник – випускниця школи Тетяна Єремейчук, ансамбль старших класів, керівник – випускниця школи Ірина Горбачук, ансамбль віолончелістів, керівник –  Аліна Кун, ансамбль народної музики “Джерельце”, керівник – випускниця школи Анна Хоменко.

         В 2010 році  відкрито клас арфи  (викладач Анастасія Мельничук). Камерний оркестр викладачів, керівник –  спеціаліст вищої категорії,  викладач-методист Олена Кальмук.

З великою любов'ю  до дітей, цікавістю, творчістю викладачі навчають учнів мистецтву гри на струнно-смичкових інструментах, діляться з ними своїм досвідом та майстерністю. Будучи палкими ентузіастами своєї справи, викладачі вносять великий вклад у становлення та розвиток відділу, виховують велику кількість професійних музикантів.

Фортепіанний відділ

      Фортепіанний відділ існує з часу відкриття школи. Першими викладачами були Ярослава Дунайська, яка довгий час очолювала відділ, Олександра Удод, Людмила Вєтрова, Інна Петрухіна, Валентина Аксьонова, Тетяна Вєтрова, Валентина Дьомушкіна, Шавліна Корнілова, Ніна Дихне, Ірина Левченко. Впродовж багатьох років  відділ очолювала спеціаліст вищої категорії,   старший викладач Надія Чіпуріна. Завідуюча фортепіанним відділом  спеціаліст вищої категорії  Майя Мирончук.

      Відділ поділений на 3 секції. Викладачі секції  фортепіано №1: Наталія Стецюк, Наталія Мельничук, Світлана Кірілліна, Валентина Бордюг, Валентина Аксьонава, Людмила Малащук, Ярослава Дунайська, Інна Петрухіна, Галина Шевчук, Лариса Кулікова. Завідуюча секцією фортепіано №1 випускниця школи Анна Литкіна.

         Викладачі секції  фортепіано №2: Лариса Стукало, Інна Матлашевська, Наталія Савченко, Тетяна Янушевська, Ірина Уляновська, Віктор Бараннік, Нона Головко, Марина Брега, Оксана Кисарець, Алла Мартинюк, Олена Місечко, Тетяна Лазутіна, Ольга Моторіна, Ірина Зусько, Майя Мирончук, Ірина Закидальська, Юлія Кірілліна . Завідуюча секцією фортепіано №2 випускниця школи Марина Мостова.

         Викладачі секції концертмейстерів: Тетяна Лазутіна, Інна Матлашевська, Олена Місечко, Наталія Савченко, Ірина Уляновська, Віктор   Бараннік, Марина Брега, Марина Мостова, Оксана Кисарець; Лариса Кулікова, Нона Головко, Ольга Моторіна, Ірина Зусько, Майя Мирончук, Ірина Закидальська, Алла Мартинюк. Завідуюча секцією концертмейстерів випускниця школи  Лариса Стукало.

         Вже стало традицією проведення на відділі щорічних концертів «Музичний калейдоскоп» та «Звуки світу». Викладачі відділу прагнуть до нових творчих здобутків, пошуку нових організаційних форм та методів навчання, що дозволяє підвищувати ефективність виконавської підготовки учнів та надає змогу продовжувати й примножувати традиції виховання майбутнього професіонала та аматора музичного мистецтва.

                               Відділ хорового співу

 Перший в Рівненській області вокально-хоровий відділ було засновано в 1990 році спеціалістом вищої категорії, старшим викладачем Аллою Косих.

Нині на відділі працюють викладачі: Тетяна Мись, Анастасія Мельничук, Алла Косих, та навчається 93 учні. Завідуюча відділу – викладач вищої категорії Олена Огонь. Завідуюча секцією музичного інструмента  Оксана Кисарець.

На базі відділу в школі існує 5 дитячих та 2 викладацькі хорових колективи. Хори учнів старших класів гордо носять звання «зразковий», а викладацькі колективи – «народний аматорський».

Зразковий дитячий хор «Кредо», керівник – спеціаліст вищої категорії Тетяна Мись, хор молодших класів «Камертон», керівник – спеціаліст вищої категорії  Олена Огонь, зразковий хор  старших класів «Токатіна», керівник – спеціаліст вищої категорії, старший викладач Маргарита Грицюк, хор молодших класів «Пролісок», керівник – випускниця відділу Анастасія Мельничук, вокальний ансамбль «Класікус», керівник – спеціаліст вищої категорії Тетяна Мись, підготовча група «Домісолька», керівник – спеціаліст вищої категорії  Олена Огонь.

          Хор вчителів дитячої музичної школи №2 було створено восени 1993 року. Учасниками хору стали викладачі вокально-хорового, теоретичного та фортепіанного відділів школи. Народний аматорський жіночий хор викладачів «Барви»,  керівник – спеціаліст вищої категорії, старший викладач Алла Косих.

Хор викладачів «Барви» – дипломант Міжнародного фестивалю «Хайновські дні церковної музики» (Польща) та лауреат Всеукраїнського хорового конкурсу ім. М. Леонтовича. 2013 року хор «Барви» відзначив своє 20-річчя святковою концертною програмою.

         Народний аматорський вокальний ансамбль  викладачів «Елегія» керівник – спеціаліст вищої категорії, старший викладач Алла Косих.

Хоровий спів є найбільш давнім видом музичного мистецтва, колективним виконанням вокальної музики. У школі це один з найулюбленіших видів музичної діяльності дітей, який викликає яскраві емоції, впливає на естетичні і моральні почуття, сприяє розвитку не лише музичних здібностей і голосу, а й мислення, мовлення, розширення світогляду.

 

Відділ сольного співу

Відділ сольного співу створений 2006 року, очолює Лауреат Всеукраїнських і Міжнародних фестивалів і конкурсів викладач-методист Жанна Марченко.

На відділі працюють 4 викладачі академічного, народного та естрадного співу. Це талановиті творчі люди, які навчають мистецтву співу і любові до музики: Ірина Татарин, Ольга Костюк, Тетяна Латиш.

Багаторазовий переможець Всеукраїнських і Міжнародних конкурсів, фестивалів, зразковий фольклорний ансамбль «Уляночка» керівник – спеціаліст вищої категорії  Ірина Татарин.

Учениця  класу викладача Жанни Марченко Катерина Качановська  виборола  право змагатися у 2-му турі телевізійного шоу «Голос Діти».

         Навчитися співати, танцювати, виступати на сцені, стати артистичним і впевненим у собі – ці мрії можна здійснити, займаючись на вокальному відділенні музичної школи №2.

Клас сучасної хореографії

 2008 року в школі відкрився хореографічний клас, адже з давніх-давен мистецтво танцю невід’ємне від музичного життя. 65 учнів класу навчають 3 викладачі. Не зважаючи на такий малий період з дня створення, учні хореографічного класу  є Лауреатами  обласних  Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. Клас хореографії очолює Ольга Ковбарь.

 Хореографія допомагає розкрити творчу особистість дитини, її артистичні здібності. Учні проходять сценічну практику з самих ранніх років, а різноманітна творча діяльність допомагає дітям стати впевненими в собі, бути розкутими, артистичними, відчути культуру і естетику руху.

Відділ музично-теоретичних дисциплін

Відділ музично-теоретичних дисциплін – важливий та невід’ємний структурний підрозділ школи. Розвиток музичного слуху, пам’яті, почуття ритму у дітей, розширення їх музичного світогляду, знайомство з кращими досягненнями світового музичного мистецтва – основні напрямки діяльності викладачів музично-теоретичних дисциплін.

Першими викладачами відділу були Ніна Волохова та Марія Янкевич, які почергово упродовж багатьох років очолювали відділ. З роками відділ поповнювався новими педагогами. Завідуюча відділом випускниця школи  Олена Лещук. Під її керівницвом працюють: Валентина Чалюк, Інна Жовнір, Олена Ковальчук, Мирослава Сташук, Лідія Чорна, Тетяна Коваль, Неля Дем’янчук, Людмила Гуштаб, Марія Янкевич, Тетяна Вербська.  

Викладачі відділу – активні учасники концертів, лекцій, тематичних вечорів, виступають в ролі ведучих та організаторів концертних заходів школи та міста, розробляють сценарії літературно-музичних вечорів, тематичних концертів. Під керівництвом викладачів теоретичного відділу традиційним вже давно стало щорічне проведення загальношкільних заходів "Свято першокласника", «Випускного вечора», «Шевченківських днів».

         Від осені і аж до літа, щодня з усіх куточків Рівного і околиць сотні юних рівнян поважно прямують до красивої сучасної будови, що по вулиці Миколи Островського 13а. Малюків приводять батьки чи бабусі з дідусями, а діти одразу гуртуються, емоційно обмінюються враженнями про останній виступ на концерті, конкурсі чи фестивалі. З вікон лунають уривки мелодій, спів, щирий дитячий сміх. Завітавши до музичної школи можна ознайомитися з розміщеними на стінах грамотами, дипломами лауреатів престижних Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. За кожною такою нагородою – роки творчої праці, талант учня, примножений майстерністю викладача. Тут діти поринають у особливий світ мистецтва і гармонії, без яких їхнє дитинство втратило б найяскравіші барви. Кожна маленька перемога над собою, музичним твором, сценічним хвилюванням, формує особистість дитини, загартовує її характер, щоб згодом у дорослому житті, навіть якщо випускник музичної школи і не обере музику головною справою свого життя – ці вміння підтримають  натхненням обрану професію, де вони легко досягатимуть мети. Спілкуючись із учнями школи, слухаючи гру оркестрів, спів хорів, майстерність солістів, – помічаєш особливий блиск у дитячих очах, що уважно ловлять кожен рух диригента, погляд свого викладача. Отримуючи високий бал, діти почуваються на «сьомому небі» від щастя, і коли згодом ведуть до школи  вже своїх  діточок, охоче згадують незабутні зоряні миті, які не замінить жодна комп’ютерна гра. В музичній школі учні засвоюють не тільки теорію і практику музичного мистецтва, вони розширюють світогляд, «зазираючи» у різні епохи, стилі та жанри.

         Так виховується не лише майбутня творча еліта міста, але й формується «золотий запас» всієї країни, ті, хто за кілька років прийде на зміну українським світочам культури, продовжить справу батьків, не дасть згаснути духовності свого народу.

Щодня, щогодини до музичної школи №2 збігаються крапельками, струмочками дитячі таланти, щоб підростати і  вдосконалюватися. І  якби кожній малечі дали б кольорового ліхтарика – з висоти наше місто нагадало би величезну квітку, пелюстки якої  проростають з музичної школи №2.

Можливо це і є та сама «Квітка - душа» про яку співає наша Ніна Матвієнко?...

За 40 років школу закінчили  понад 3 тисячі учнів серця яких назавжди зігріла музика, 510 з них продовжили навчання в середніх та вищих музичних закладах і стали професійними музикантами. 40 випускників влилися у педагогічний колектив школи.

                                             Гордість школи

    •Володимир Чекалюк (баян) – заслужений артист України, професор Одеської консерваторії.

    •Катерина Огаркова (орган) – солістка Рівненської обласної філармонії, пройшла стажування в Голландії,Франції,Німеччині.

    •Роман Жбанов (баян) – лауреат міжнародних конкурсів, професор Міжнародного баянного Центру у Франції, незмінний учасник дуету з Домінік Еморін «Париж-Москва», лауреат премії в області культури і мистецтва концертні програми в м. Новосибірську (Росія).

    •Олег Тищик (баян) – дипломант Міжнародного конкурсу баяністів в м. Клінгентаюль (Німеччина). Нині директор Полтавської обласної філармонії, викладач-методист в м. Полтава.

    •Вадим Тищик (баян) – викладач-методист Харківської гуманітарно-педагогічної академії та Харківського національного університету ім. Каразіна

    •Таміла Литвинець (домра) – лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. Старший викладач Донецької державної музичної академії.

     •Дмитро Мазур (баян) – лауреат Всеукраїнських та міжнародних конкурсів,дипломант гран-прі Всеукраїнського конкурсу «Провесінь», дипломант Гран-прі Міжнародного конкурсу  «Акорди Львова»,  дипломант 2-го ступеня Всеукраїнського конкурсу  «Класичний меридіан», «Приз надії» - Міжнародного конкурсу «ACCOHOLIDEY».

    •Михайло Рябоконь – головний диригент оркестру Роти Почесної Варти Президента України.

    •Лариса Радковська – кандидат педагогічних наук,доцент кафедри історії, теорії музики та методики музичного виховання РДГУ.

    •Юрій Скрипник – Відмінник освіти України, викладач РМУ РДГУ, головний диригент камерного оркестру  Рівненської обласної філармонії.

    •Володимир Пікуза – керівник музичної школи Рівненського ПДМ

    •Людмила Мавсесян – директор ДМШ в м. Нікополь.

    •Павло Сиротюк – соліст Київського Національного Академічного театру опери і балету ім. Т.Г Шевченка.

    •Михайло Клімашевський (труба) – соліст академічної філармонії м. Санкт-Петербурзі (Росія).

    •Анатолій Івченко –  лауреат Міжнародних конкурсів, працює органістом в м. Торонто.

    •Юрій Трофімчук – лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів  в тому числі володар «GRAND PRIZE LAUREATE» на конкурсі «KIEV-VORZEL»,викладач РМУ РДГУ.

    •Тетяна та Наталія Єремейчуки – лауреати 2-го Всеукраїнського конкурсу на краще виконання творів французьких композиторів,лауреати 1-го ступеня Всеукраїнського регіонального конкурсу «Багатодітна родина».

    •Вікторія Грицюк (бандура) – лауреат ІІІ Всеукраїнського конкурсу бандуристів ім. В.Кабачка (м. Миргород, 2005 р.).

    •Юрій Стасюк (гітара) – голова асоціації гітаристів Рівненського обласного відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки, соліст Рівненської обласної філармонії.

    •Анатолій Мазурок – диригент військового оркестру при штабі армії (м.Рівне).

    •Андрій Лисенко (кларнет) – соліст Музичного центру Сухопутних військ ЗСУ (м. Чернігів).

    •Андрій Мороз (фортепіано) – соліст оркестру Варшавського оперного театру.

    •Ольга Ніколіна (фортепіано) – начальник відділу культури в м. Нєвельськ (Росія).

    •Алла Матюшок (фортепіано) – звукорежисер, журналіст на телеканалі «Інтер».

    •Олена Перчук (фортепіано) – дипломант фестивалю «Нова хвиля» (м. Юрмала).

    •Андрій Мартинєнков (ударні інструменти) – лауреат Всеукраїнського фестивалю «Червона рута» (Гран-прі). Лідер рок гуртів «Корозія металу» та «Шмелі» (Москва).

    •Леонід Сіраш (фортепіано) – викладач музично-теоретичних дисциплін Донецької школи мистецтв № 7.

    •Тетяна Маковій – педагог по класу фортепіано в Академії мистецтв м. Трір (Німеччина).

    •Максим Федоров (фортепіано) – артист хору та оркестру в театрі м. Бяла Подляска (Польща).

    •Ірина Пігович (скрипка) – Академія музичного виконавства, (Австрія).

    •Антон Прозорський (фортепіано) – Лауреат І премії міжнародного конкурсу піаністів в м. Рабат (Марокко, 2008 р.).

    •Тарас Пастушок (саксофон) – лауреат багатьох Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів («Срібний дзвін» - м. Ужгород, Гран-Прі; «Сельмер-Париж» І премія, конкурс ім. М. Старченка – І місце), соліст Рівненської обласної філармонії, викладач кафедри духових та ударних інструментів Інституту мистецтв РДГУ.

   •Олена Бурдуковська (фортепіано) – викладач РМУ РДГУ.

   •Максим Сасько (фортепіано) – дипломант VІ Міжнародного конкурсу піаністів ім. С.Рахманінова (2008 р.).

   •Анжела Бичковська (фортепіано) – лауреат ІІ премії І Всеукраїнського конкурсу піаністів (2008 рік, м. Львів).

   •Андрій Романішин (фортепіано) – лауреат ІІ премії Міжнародного молодіжного фестивалю (м. Ялта).

  Достойним фіналом святкування 40-річчя  ДМШ №2 став звіт усіх відділів упродовж місяця та грандіозний звіт всієї школи, на який було відібрано з 350 номерів – 40 найкращих. На сцені виступила нова генерація, яка випромінювала впевнене майбутнє цієї школи.

Минуло майже чверть століття, як я закінчив ДМШ №2.

Вона не втомлюється мене дивувати і я радію цьому.

Я пишаюся своєю школою!

 

Література

1. Архівні документи Рівненської дитячої музичної школи №2.

2.Столярчук Б.Й.  Митці Рівненщини / Б.Й. Столярчук. – Рівне. – 2011. –  С.172.



3.Тищенко М.Ф. Дитячій музичній школі №2 – 25 років /  М.Ф.Тищенко. – Рівне. – ВАТ «Рівненська друкарня» . – 1999.